Gå, spring eller lufsa det nya Norra Djurgårdsstadsloppet på dina egna villkor.

Norra Djurgårdsstadsloppet är ett löplopp som är öppet för alla, vare sig du är ung eller gammal, elitidrottare eller motionär, ett löplopp för hela familjen helt enkelt.

Loppet arrangeras av Hjorthagens stolthet, den över 90-åriga idrottsförening Värtans IK, och anknyter till Norra Djurgårdsstaden som är ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt på tidigare hamn- och industriområden i nordöstra delarna av Stockholms innerstad.

Norra Djurgårdsstaden ingår i stadsdelarna Hjorthagen och Gärdet (men ligger inte till någon del i stadsdelen Norra Djurgården), och i stadsdelsområdet Östermalm. Området sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder, längs med vattenområdet Lilla Värtan.

I området planeras 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. De första 700 lägenheterna stod klara under 2012 och byggproduktionen förväntas pågå åtminstone till år 2025.

Löploppet håller på att omorganiseras inför nystart 2019. Nedan information hänvisar till tidigare års löplopp.

Distanser och klasser:

Klass Distans Beskrivning
Elitmotionär / Motionär 10 km Löpa/Promenera/Stavgång
Elitmotionär / Motionär 5 km Löpa/Promenera/Stavgång
Familj 3 km Löpa/Promenera/Stavgång
Familj 1,5 km Löpa/Promenera/Stavgång

 

Lagtävling

Det går även bra att tävla i lag på Norra Djurgårdsstadsloppet. Antingen som en familj eller en grupp vänner eller kollegor.

Familjeloppet

Anordnas för 1,5 och 3 km och med ett lag på minst en vuxen och ett barn (under 18 år). Genomsnittstid kommer att räknas.

Lagloppet/Företagsloppet

Anordnas för 5 och 10 km. Minst 4 löpare, ingen övre gräns. Genomsnittstid kommer att räknas

 

Läs följande guide inför ditt deltagande.*

Klä dig rätt

Vi uppmanar alla deltagare att planera sin klädsel noggrant. Tänk på att det är lättare att plocka av sig ett plagg och till exempel knyta din vindjacka runt midjan, än att frysa innan, under och efter loppet. Garderobsmöjlighet finns på Hjorthagens IP.

Kommunikation och transport

Nedan kan du läsa hur du bör planera din resa i förväg.

Tunnelbana eller Buss

Vi i Värtans IK uppmanar alla att ta sig till starten med kollektiva medel. Tunnelbanan till Ropsten, eller buss 55 mot Hjorthagen. Köp gärna SL-biljett/ladda Accesskortet i god tid innan avfärd till loppet. Det kan bli långa köer och tåg kan vara försenade. Om vädret tillåter är även cykel ett mycket bra alternativ. Cykelparkering finns i Ropsten och på Hjorthagens skola.

Bil

Loppet går nära kollektivtrafik och det finns väldigt begränsade parkeringsmöjligheter. Ta inte bilen annat än i yttersta nödfall, gatorna är små och trafikpåverkan finns. Älvkarleövägen och vägarna runt Hjorthagens IP kan komma att stängas av. Kommer du med bil rekommenderar vi infartsparkeringen i Ropsten.

TIPS

Ni som kommer med Roslagsbanan till Östra station kan enkelt promenera ca 25-30 minuter till starten via Lill-Jans skogen mot nya Norra Djurgårdsstaden och upp mot Hjorthagens IP. Promenaden är ca 2500 meter.

Avstånd (ca meter)

Ropsten till Hjorthagen genom bakre utgången från tunnelbanan: 150m.

Östermalms IP till Hjorthagen: 1200 m.

Väskförvaring

Du kan lämna en mindre väska för förvaring under loppet. Av säkerhetsskäl får man ej delta i loppet med väska eller ryggsäck. Väskinlämning finns på Hjorthagens IP. Värtans IK ansvarar ej för värdesaker eller lösa föremål, men garderoben är bevakad.

Toaletter

Toaletter finns på flera ställen på Hjorthagens IP.

Startområde vid Hjorthagens IP

Starten är placerad på gång- och cykelbana vid Hjorthagens IP. Säkerställ att du är i startområdet i god tid innan start. Deltagarna samlas först utanför 5-manna plan, vid start skall man vara 10 min innan starttiden. Följ hänvisningar från speaker och funktionärer i gul väst med text funktionär.

Prisceremoni

En prisceremoni kommer att hållas för respektive löpklass under evenemangsdagen.

Servering

Idrottsplatsens café, Jompas Hörna, beläget i kanslihuset kommer att öppet under hela loppdagen. Ett flertal restauranger finns även i Värtaområdet för de som behöver en mer stadig måltid.

Löparbana för Norra Djurgårdsstadsloppet

Banan går från Hjorthagen, ner till det nya området Norra Djurgårdsstaden för att sedan komma ut på Djurgårdsförvaltningens område. Banorna kommer att bli kontrollmätta av Svenska Friidrottsförbundet inför evenemangsdagen. För komplett banskiss se hemsidan efter mars månad.

1,5, 3, 5 & 10 km

Norra Djurgårdsstadsloppet har tidigare anordnats med distanserna 1,5 km, 3,0 km, 5,0 km samt 10 km. Dessa utgår från Hjorthagens IP. Slutliga sträckningarna sker i samråd med Svenska Friidrottsförbundet.

Vätskestationer

Det kommer att finnas vätskekontroll vid ett par punkter på löparbanan samt dryck vid mål. 

Musik i öronen

Du får springa med hörlurar.

Toalett

Det finns möjlighet att utnyttja idrottsanläggningens toaletter.

Brutet lopp

Om du måste bryta ditt lopp kontaktar du en funktionär/sjukvårdare. Det kommer att finnas funktionärer med jämna mellanrum längs banan och sjukvårdare tillgängliga.

Publik

Det finns gott om ställen att se loppet, men helst vill vi ju att så många som möjligt skapar en välkomnande stämning vid målet.

Målgång

Målgången är på Hjorthagens IP. Den delen av banan är trång. Vi ber deltagarna att fortsätta genom målet och ej stanna direkt efter målgång utan fortsätta till kontrollen för prisutdelning.

Resultat

Finner du på hemsidan efter ditt lopp på www.norradjurgårdsstadsloppet.se/resultat

Ombyte och dusch

Det är begränsade möjligheter för dusch och ombyte.  

Informationstält

Informationstält finns på 11-mannaplanen på Hjorthagens IP

Sjukvård på plats

Det finns sjukvårdspersonal vid start/mål-området och längs med banan finns det funktionärer i kontakt med sjukvårdspersonal.

Vi ber alla deltagare att vid en eventuell utryckning, håll åt sidan och släpp fram ambulans/sjukvårdspersonal.

Regler

Allt deltagande sker på egen risk. Stavgång endast tillåtet i promenadklassen, då gäller att hålla till höger och släppa fram snabbare deltagare. Inga hundar eller barnvagnar är tillåtna under tävlingen eller längs banan.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss via vårt kontaktformulär.

* Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter eller ändringar i informationen.